Wat is het verschil tussen een FUE en FUT haartransplantatie?

Bij de FUE methode worden de haarzakjes één voor één uit het donorgebied verwijderd, terwijl bij de FUT-methode een stukje huid verwijderd wordt uit het donorgebied.

Beide haartransplantatietechnieken – FUE en FUT – verschillen dus wat de littekenvorming in het donorgebied betreft.

Bij de FUT methode (Follicular Unit Transplantation ) wordt een huidstrook met haar op het achterhoofd verwijderd. Dit geeft op het achterhoofd een lijnvormig litteken, dat niet zichtbaar is, daar zelf centimeter-lang haar dit litteken reeds camoufleert.

Door het winnen van deze huidstrook, kunnen vele haartjes één voor één door een gespecialiseerd team gescheiden worden. Hierdoor kunnen op een korte tijd vele haartjes verkregen worden.

Bij de FUE methode (Follicular Unit Extraction) worden de haarwortels één voor één met een boortje uit het achterhoofd verwijderd en verplaatst naar de kaler wordende zone. Hier zijn enkel kleine, puntvormige littekens achteraan op het hoofd aanwezig, die ook niet zichtbaar zijn.

Indien patiënten eventueel later een zeer kort kapsel zullen verkiezen ( <1cm, dus geschoren hoofdhuid), zal het belangrijk zijn hoe het litteken in het donorgebied (achteraan) er zal uitzien (lijnvormig bij FUT en puntvormig bij FUE). Dit is een belangrijk criterium om voor een bepaalde techniek (FUT of FUE) van haartransplantatie te kiezen.

Let wel op! Bij beide methoden wordt het haar verplaatst om het probleem van uitdunning te verminderen, het haar wordt niet vermenigvuldigd!

Er zijn ook bepaalde factoren die de overlevingskans/aangroeipercentage gedeeltelijk verminderen (oa roken, beschadiging)